Bedrijfsbezoek Coca Cola

Op 21 maart was Coca Cola de gastheer voor een bedrijfsbezoek met de focus op ergonomie. De koppeling tussen theorie en praktijk zorgde voor een inspirerende namiddag.

Evaluatie van de fysieke belasting - Machteld Van de Woestyne (.pdf)

De strategie van Coca Cola is om de productie lokaal te voorzien. De site in Gent telt zo verschillende productielijnen voor de verschillende formaten van blikjes, flesjes en brikken. Het repetitieve werk aan de band is zo goed als verdwenen aan de nieuwe geautomatiseerde lijnen. De taak van de mensen is vooral nog controle en tussenkomen bij defecten. Het fysieke werk dat nog gebeurt zit bij de rondhalers die kleinere verzendingen samenstellen op één pallet.

Machteld Van de Woestyne (Attentia) deed een onderzoek naar de fysieke belasting van de full service operator. Dat zijn de mensen die de Cola automaten gaan vullen. Om een globaal beeld te krijgen paste ze de INRS methode toe. Deze bevraagt vijf indicatoren: kracht, ruimte, tijd, omgeving en organisatie. Daarna werden specifieke risico's meer in diepte bekeken: houding met de RULA methode, trekken en duwen met KIM en tillen met NIOSH. Voor de preventiemaatregelen werd uitgegaan van de preventiehiërarchie: voorkomen, collectieve bescherming, individueel en instructies.

In haar eindwerk onderzocht Machteld ook een praktische aanpak om de energetische belasting te bepalen. Dat is de fysieke belasting van het werk in de betekenis van vermoeiend of fysiologisch inspannend zijn. De referentiewaarde is de maximale zuurstofopname of VO2 max zoals bij topsporters. Om deze te voorspellen zijn er afgeleide testjes, waarvoor de Coopertest of Beeptest het best gekend zijn. Omdat deze niet haalbaar zijn in een werkende populatie werd de zes minuten wandeltest als alternatief voorgesteld. Uit het eindwerk bleek dat deze methode een goede correlatie vertoonde met de Beeptest, die de VO2max relatief goed kan voorspellen. Op basis van dat maximum kan dan de geleverde inspanning tijdens het werk beoordeeld worden. Werken aan 33% VO2max kan men bijvoorbeeld 8 uur volhouden.

Na deze uiteenzetting was het tijd voor een rondgang doorheen de productielijnen en het distributiecentrum. Automatiseren en hulpmiddelen zijn de toekomst om het fysieke werk aan te pakken. Tot slot werd Jolien Van Pamel (Attentia) en Antje (Coca Cola) bedankt voor deze boeiende namiddag!

 

Nieuws

This section is empty.