Intervisie houdingsanalyse
Op 25 april hielden we een intervisie rond 3D houdingsanalyse. Hieronder lees je een korte samenvatting van de verschillende presentaties en de conclusies die uit het discussiemoment naar voren kwamen. Met dank aan Tuur van der Have voor het verslag.
De recente intervisie over 3D houdingsanalyse bracht een fascinerende verscheidenheid aan inzichten en technologieën naar voren, waarbij elke presentatie een uniek perspectief bood op dit belangrijke gebied van biomechanisch onderzoek. De sprekers (Jolien Maes, Wim Ven, Thomas Ghoos, Tuur van der Have en Stephan Tomlow) deelden elk hun ervaringen en innovaties, wat leidde tot een diepgaand begrip van de mogelijkheden en uitdagingen binnen dit domein.
Jolien Maes bracht Scalefit naar voren als een krachtig instrument voor houdingsanalyse en die rekening kon houden met het gehanteerde gewicht en/of exoskeleton. De liveanalyses en sterke visualisatie van de data zijn zeker een voordeel.
Wim Ven deelde waardevolle inzichten over Movella, waarbij hij zijn persoonlijke ervaringen benadrukte. Zijn presentatie onthulde niet alleen de voordelen van Movella als een instrument voor houdingsanalyse met een focus op gebruiksgemak en interpretatie van gegevens dankzij de automatische analyses van RULA en REBA.
Thomas Ghoos presenteerde SpineWise als een instrument dat zich richt op de specifieke behoeften van de rug en schouder. Zijn uiteenzetting belichtte hoe SpineWise kan helpen bij het identificeren van houdingsproblemen over een lange meetperiode waarbij er ook gewerkt kan worden met biofeedback.
Tuur van der Have bracht het biomechanisch model (MATE) naar voren als een analysetool na het meten van 3D houdingen. De berekening van spier- en gewrichtskrachten om overbelasting te schatten gaven nieuwe inzichten maar botste ook nog op het feit dat hier geen ergonomische normen over bestaan.
Stephan Tomlow introduceerde Captiv als een geavanceerd systeem voor houdingsanalyse in combinatie met EMG. Hij besprak enkele casussen en zijn kritische geest stelde vooral alle 3D houdingsanalyses in vraag: “Is op dit moment 3D houdingsanalyse wel een meerwaarde ten opzichte van de vaardigheden van een ergonoom?”
De intervisie eindigde met een rijke discussie en conclusies over de toekomst van 3D houdingsanalyse. De conclusie van deze intervisie was zeer pertinent: hoewel 3D houdingsanalyse en sensortechnologieën een waardevolle innovatie vormen binnen de ergonomie, is er nog steeds een belangrijk gebrek aan duidelijke ergonomische normen. Dit beperkt ergonomen vaak tot een voor-en-na-analyse. Daarbij kunnen cruciale factoren zoals kracht, die vaak een essentiële rol spelen in veel risicoschalen, niet kunnen worden gemeten. In de praktijk blijkt dat ergonomen vaak moeten terugvallen op traditionele risicoanalyses zoals RULA en REBA of andere houding gerelateerde normen, die zij ook adequaat kunnen uitvoeren zonder de complexiteit van 3D houdingsanalyse. Hierdoor wordt de tijdwinst die men verwacht bij het gebruik van 3D houdingsanalyse niet gerealiseerd.
Het is duidelijk dat 3D houdingsanalyse nog niet de rol van de ergonoom kan vervangen. De ergonoom blijft van essentieel belang, niet alleen bij het interpreteren van de data maar ook in het gehele proces waarbij analyse slechts één deel is van de gehele OBAMA-strategie. Deze inzichten benadrukken de noodzaak van verdere ontwikkeling en integratie van 3D houdingsanalyse in ergonomische praktijken, met een focus op het definiëren van normen en het optimaliseren van de bruikbaarheid voor ergonomen. De rol van de ergonoom blijft onmisbaar in het garanderen van een effectieve en accurate analyse van houdingsproblemen en risico's binnen verschillende werkomgevingen.